awafflesdiary.blogg.se

Nǐ hǎo! गुड मौरनिंग ! Xin chào!

En kaffe på Arkie's.

Publicerad 2013-05-31 10:44:00 i Allmänt,

Igår var vi på Arkie's och fikade. Drack det första riktiga kaffet sen jag kom till Indien. Magiskt.
Jag fick också vara med på ett litet hörn bland alla kära CFCD-are. Här är jag med min handledare Kiran, därefter Ash och Ruby.
Min handledare Kiran. Otroligt inspirerande, kompetent och fantastisk på alla sätt och vis. Vi har ofta ganska långa diskussioner om allt ifrån högt till lågt. Häromdagen ställde han dock frågan: "Rebecka, what do you think would've happened if the disobedience in the garden of Eden didn't occur?" Det blev en lång eftermiddag.
Nöjd Ruby. De flesta indier verkar ha en sweet-tooth, jag försöker lära mig men föredrar fortfarande lakrits framför choklad.
Enligt Kiran var toaletten oerhört imponerande. Jag var bara tvungen att ta en bild.

PK?

Publicerad 2013-05-30 08:16:00 i Allmänt,

Okej, det här inlägget må kanske vara långt ifrån PK och får med stor risk en stämpel som både pretto och högfärdigt.
 
Jag sitter och ska försöka summera min tid i Indien. Svara på diverse frågor och enkäter och försöker också få ur mig en klurig concluding report. Men något som jag har lärt mig är framförallt vikten av utbildning.
 
I fält kämpar projektpersonalen för att övertyga föräldrarna om att skicka sina barn till skolan, kämpar med ungdomars motivation för att försöka få dem att gå en 18 veckor lång kurs för att de ska lära sig hantera en dator, skaffa körkort eller lära sig sy. De kämpar för att flickor inte ska bli bortgifta vid 14-års ålder utan försöker få föräldrarna att inse att med en utbildning kan flickor också bidra till familjens försörjning.
 
Och därför kan jag inte rå för att jag, att jag när jag ska summera mina erfarenheter och upplevelser inte kan hjälpa att jag tycker att det är otroligt provocerande med folk som inte tycker att utbildning är något för dem och bara bortkastad tid. Med en högre utbildning tror jag att vi hade fått en betydligt vuxnare och mer intellektuell samhällsdebatt (och alla andra debatter också för den delen) som hade involverat och framförallt engagerat fler vilket i sin tur hade lett till en utveckling som fler hade känt sig inkluderade och delaktiga i. (Och jag tror definitivt också att vi hade haft betydligt färre SD-väljare eftersom undersökningar visar att endast nio procent av sverigedemokraternas väljare har examen från en universitetsutbildning, men det är en annan historia).
 
Ibland kanske det är långsökt att dra paralleller till Indiens landsbygd, men ett exempel är när en stark, självständig kvinna som vi kan kalla S – talade på internationella kvinnodagen för de runt 300 kvinnor som samlats. S har själv vuxit upp i byn och brinner för att utveckla kvinnans ställning vilken i dag är mycket låg, och därför talade hon bland annat om vikten av självständighet och kvinnors engagemang för att skapa förändring.
Efter talet på kvinnodagen var det många kvinnor som vände sig emot S och menade på att kvinnor inte bör tala öppet på det sättet, att det är skamligt och generande. Och jag kan inte hjälpa att tänka att om kvinnorna hade haft en högre utbildning hade de kunnat se, förstå, tänka långsiktigt och framförallt ta tillfället i akt att skapa enighet och bilda opinion. Istället motverkar de sin egen ställning och bidrar till att kvinnans utveckling stagnerar.
 
Sverige är i jämförelse ett fantastiskt land. Vi har utbildning som är gratis, fri från korruption och som står sig väl internationellt. Därför har jag otroligt svårt att förstå varför många väljer bort en akademisk examen. För om fler hade haft en universitetsutbildning hade fler kunnat ta till sig det här och förmodligen också förstått vad förkortningen PK står för.

Indiskt brollop. Igen.

Publicerad 2013-05-30 05:53:00 i Allmänt,

Det ar brollopstider i Indien och pa nat satt har man vant sig vid att se alla brudar och brudgummar med valdigt allvarliga miner, det verkar vara del av seden, att halla stenasikte. Jag vet inte om jag borjar bli van och luttrad, men det chockar mig inte lika mycket langre.
 
Nar vi kom till byn dar flickan vi kande skulle gifta sig, samtidigt som 13 andra par, horde vi hur hon skrek av sorg pa langt hall. Sedan brollopsfoljet i Bineka som vi traffade pa for nagra veckor sen var jag ratt forberedd pa vad som vantade. Det ar hemskt att se att 18-ariga tjejer grater ogonen ur sig for att de kommande dag ska lamna sitt gamla liv bakom sig. Sa jag bestamde mig for att inte kora upp kameran i ansiktet pa henne.
Istallet traffade jag pa rektorn till skolan i byn, och helt plotsligt var jag officiell brollopsfotograf och gick byn runt for att fotografera alla brudpar. Platsen dar ceremonin skulle hallas for alla par sag lite ut som en stor loplopp-bana, som om de skulle tavla om vem som kom fram forst till prasten. 
Valdigt surrealistiskt och galet pa alla satt och vis.
 
Hade en standig efterhangade fanclub ocksa.
Brollopsmiddagen forbereds - faktiskt bara av killar.

Children's day.

Publicerad 2013-05-28 14:10:43 i Allmänt,

Idag har vi Children's day på kontoret. Ett femtiotal barn från tre olika hostels är här och leker, tittar på film och äter glass. Alla dessa barn är föräldralösa och bor på hostels där de blir omhändertagna och går i skolan.
En flicka berättade för mig att hon brukade bo på centralstationen i flera års tid innan hon fick en plats på ett hostel.Många av dessa barn ingår eller har också ingått i CAHR-projekt, dvs children at high risk. Barn som på många sätt far illa - lever på soptippar, plockar skräp, prostituerar sig - ingår i denna kategori. Många av dem får hjälp via projektet, men de mest utsatta blir ofta placerade på hostels, liksom flickan som bott på centralen.
 

Dr Naina senior och högst ansvarig för alla CAHR-projects.

Tala ar guld.

Publicerad 2013-05-26 17:21:50 i Allmänt,

Hej!
Har ar jag pa bilden, som ni ser.
Tillsammans med mig star pappan till en pojke jag kommit att fasta mig valdigt mycket vid den senaste tiden. Familjen bor i en av de byar vi besokt mest, och pappans aldsta son ar 13 ar gammal. Sonen har sedan fodseln varken kunnat tala eller hora vilket har medfort stora svarigheter for honom. Han har inte kunnat ga i skolan som de andra barnen, inte heller har han kunnat vara med och leka och spela cricket tillsammans med sina jamnariga kompisar vilket saklart har gjort honom valdigt ledsen.
 
Som del i arbetet har nere for Eriksjalpen har jag fatt formanen att folja pappan och sonen i syftet att formedla historier som dessa for att bidra till att sonen for den vard han behover. I maj fick sonen en hörapparat och börjar anpassa sig till alla omgivande ljud och röster.
Det kanns fantastiskt att min son nu far hjalp sa hans pappa nar jag traffade honom sista gangen.
Han var lycklig.
 
Trots det har deras resa bara borjat och resurserna racker inte till for att tacka familjens alla behov.
Den har historien ar naturligtvis bara en av manga men trots det kanns det fantastiskt att fa bidra till att pappans son i framtiden kan fa en formaga att uttrycka sig. 
 

Att vara en vinnare.

Publicerad 2013-05-22 17:55:00 i Allmänt,

Den senaste tiden har vi akt ut till olika byar och haft tavlingar med barnen. Dels for att de har sommarlov nu och inga egentliga aktiviteter, och dels for att fortsatta etableringsarbetet i projektet. Vi har lekar som involverar alla fran de allra minsta till de aldsta barnen.
Bowling.
Gora alfabetet pa kortast tid.
Ballong pa fot dar det galler att trampa sonder motstandarnas ballong.
Sjunga lite.
Och svans pa katt.

Sagan om jattesombreron.

Publicerad 2013-05-21 17:30:00 i Allmänt,

For ett tag sen var vi pa besok pa Bhopals museum. De som kanner mig vet att jag inte i speciellt stor ustrackning intresserar mig for just museum. Kan liksom inte forsta vitsen att ta till mig eller uppleva en kultur genom doda ting och genom att trycka nasan mot en illa belyst monter. 
Jag gick mest och drog benen efter mig i de jattelika hallarna. Till raga pa allt var det flera olika vaningsplan och det tog flera timmar att ga igenom allt fran borjan till slut. LO var dock som i exstas, och jag larde mig mer om henne och hennes faschination for museum snarare an om indisk historia. Nar jag nastan holl pa att somna som bast sprang vi pa det mest hapnadsvackande pa hela museet. Antika trabatar och uraldriga bambu-hyddor slang er i vaggen, lat mig fa presentera for er - det som ni aldrig trodde var mojligt - den fantastiska, den otroliga jattesombreron!
Min dag pa museet var fullandad.

Utflykt.

Publicerad 2013-05-20 17:18:00 i Allmänt,

 
Vi skulle ta vara kara systrar till Mc Donalds pa kopcentret. Gick sadar.
Var kara sister P aker rulltrappa nastan for forsta gangen.

Sa det blev pizza istallet. Sr A var tvungen att peta lite pa den for att verkligen kanna om det var atbart eller inte.
 Notera "sakerhetskontrollen" in till biografen.
 Det gick visst att ata.
Hejhej.

Aterigen gryr dagen.

Publicerad 2013-05-19 15:49:00 i Allmänt,

I fullastad jeep pa vag ut till byarna. Vi har framforallt med oss mat och leksaker.
Mote pa landsvag.
Massa barn.
 
L-O delar ut priser i form av tandkram och tandborste.
Lunch.
Klappa kalv och lyckas se sadar fransk/indisk ut pa samma gang.
Eftermiddagspex.
Hemfard i varm bil pa grusiga vagar.

Brollopsfolje.

Publicerad 2013-05-16 22:26:00 i Allmänt,

Jag gillar traditionen hinduerna har, att brudgummen kommer ridande pa en vit hast och hamtar bruden vid hennes hus innan ceremonin. Jag hade liksom inte haft nagot emot om min blivande make kom till mitt hus pa en vit springare med tillhorande discofolje. The more the merrier.

 

Det svarta guldet.

Publicerad 2013-05-11 23:08:00 i Allmänt,

Sister A får smaka mitt favoritgodis lakritsbalkar för första gången.

 Sister A: is it rubber?

Jag: No.

Sister A: ..is it alcohol!?

Jag: No.

Sister A: Then..what is it?

Jag: its liquorice!

Sister A: oh. I didn’t like it. Thank you!

 Därefter spottade hon ut mitt svarta guld som kommit med personlig leverans från Sverige. Inte okej.

Nagra dagar genom linsen.

Publicerad 2013-05-10 22:58:00 i Allmänt,

Jag fick antligen sitta i framsatet i bilen. Glad tjej.
Medical camp i Lulka.
Linslusgrabb.
Computer training i Bineka. De flesta ungdomar far se och arbeta med en dator for forsta gangen.
Sot unge i Alampura.
 Denna likasa. 
Vi hade Sverigebesok.
Och blev valkomnade med blommor och blader.
Childrens parliament i Lulka berattar om hur de arbetar dar for att forbattra byn och barnens framtid.
Mer blommor.
Maholi Early Child Care Center.
Hemfard.
 

Den viktigaste bilden.

Publicerad 2013-05-07 19:23:00 i Allmänt,

Jag har försökt att sätta ord till de här bilderna om, och om och om igen. Jag kommer ingenstans. För jag kan inte med ord förklara hur jag tror att denna sextonåriga flicka känner inför sitt stundande arrangerade bröllop. Det här är och förblir nog de viktigaste bilder jag någonsin tagit.

Prutningspinigis.

Publicerad 2013-05-04 06:06:00 i Allmänt,

Just nu har vi fullt upp med Sverigebesok, Jessica var handledare fran ERIKS ar har. Vi har besokt manga av de byar vi jobbar i och de har valkomnat oss med cermonier utover det vanliga, strott blommor langs var vag, sjungit sanger och smetat farg i vara pannor och delat ut kokosnotter till hoger och vanster. I varmen som nastan ar olidlig blir allt dock lite jobbigare, sa idag ska vi ga pa museum (till mitt och jessicas fortret) och vi ska aven ga pa marknad. Jag blev ratt slipad pa det dar med att pruta i Goa, sa slipad att jag glomde kunden da foljande scenario utspelade sig:
LO: Jag tror jag vill ha det dar halsbandet men det kostar for mycket.
Jag: Jaha! Okej! 500 rupies?
Forsaljaren: No. 1500.
Jag: 500 rupies?
Forsaljaren: No. 1300.
Jag: 500 rupies?
Forsaljaren: No. 1000.
Jag: 500 rupies?
Forsaljaren: No. 800.
Jag: 500 rupies?
Forsaljaren: No. 750. My last price.
Jag: Okej, bye!
Forsaljaren: ...ok, ok! Take it!
LO: Assa.. fast jag vill inte ha det!
 
Prutningspingis kan vara sa ovart vissa stunder.
Men vad jag vet vid det har laget ar: Indian color? Indian prices.
Jag har en stor fordel med andra ord, kanske ska borja ta provision fran LO nasta gang.
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela