awafflesdiary.blogg.se

Nǐ hǎo! गुड मौरनिंग ! Xin chào!

Happy holi!

Publicerad 2013-03-31 23:00:00 i Allmänt,

Jag:"Sister! How do I look?!"
Sister A: "You look like Satan."
 
Vi hade precis anländt hem till huset på motorcyklarna, och med håret som stod åt alla håll och ett ansikte som såg ut som om Flügger färg släppt en atombomb i mitten av mitt ansikte får man väl ändå betrakta hennes kommentar som en komplimang. Sister A är nog den skönaste nunna världen skådat, allt hon säger har en dignitet av rang. Jag har helt klart en ny idol.
 
Holi är som en tvådagars-kombination av valborg, påsk och midsommar. Inledningsvis tänder man vårbrasor, därefter kastar man färg på varandra och avslutningsvis dricker man bhang som är en dryck gjord av marijuana (det sistnämnda gjorde vi dock inte).
 
Jag quotar wikipedia för den historiska förklaringen av fenomenet.
 
"Hiranyakashipu, demonernas kung, hade av Brahma gjorts så gott som odödlig. Demonkungen blev därför alltmer högfärdig och angrep såväl himmel som jord. Demonkungens son Prahlad var trots sin fader en tillbedjare av Vishnu, och fortsatte vara detta, trots allt starkare hot från fadern. Slutligen utmanade fadern Prahlad att sätta sig på en eld sida vid sida med systern Holika (som inte kunde skadas av elden). Prahlad antog utmaningen, och överlevde elden utan skador, medan systern trots sin osårbarhet mot elden denna gång tillintetgjordes av den."
 
 
 
 

En palmsöndag.

Publicerad 2013-03-30 23:00:00 i Allmänt,

Förra söndagen var det palmsöndagen vilket firades med pompa och ståt och jag gick upp kl 07.00 (kändes väldigt väsentligt att nämna då jag oftast är som en vandrande zombie om morgnarna och inte helt ofrivilligt går upp före 13.00). 
 
 
Sen gjorde jag omelett. Den såg ut såhär. Till och med vår kokerska skrattade högt när hon såg mig in action i köket. Men jag har hört att utseendet inte har någon betydelse. LO-s pannkakor höll dock förstklassig form. 
 
 
Sen jobbade jag lite. Och som alltid har jag en jordglob på varje kontor.
 

En vardag.

Publicerad 2013-03-29 23:00:00 i Allmänt,

Förmiddagslur och te hemma hos Sunita som jobbar i byn Ghada där vi precis besökt ett specialundervisningscenter för barn.
Vi håller en seminariedag om barnkonventionen för barn i byn Lulka.
Här pratar jag om rätten till skydd.
Vi arrangerade också lekar på temat så att barnen lättare lär sig och kommer ihåg vad vi har pratat om.
 

På flygande fot.

Publicerad 2013-03-27 23:00:00 i Allmänt,

Det finns vissa saker jag aldrig skulle kunna tänka mig att resa utan och som därmed packades ner först i min ryggsäck, som ju nu också är mitt hem de kommande månaderna. Till min stora förvåning har de här sakerna hängt med väldigt länge och rest mer än halva jorden runt.
Min gråa hoodie-tröja från Pavement i Lund köpte jag nog för 6 år sedan och peak performance-tröjan tror jag att jag köpte nån gång på högstadiet, alltså nästan 10 år sen.. Ett par converse är alltid bra att ha och de tre senaste åren har jag införskaffat mig ett par på Times Square i Kula Lumpur. Får kanske bli ett par i år också, varför avskaffa ett vinnade koncept?
Slutligen min älskade sjal från H&M som också säkert hängt med det senaste decenniet. Minst. Funkar perfekt som kudde, handduk, filt, slöja och sari.
På väg till Peking förra året råkade en av de klåfingrade flygvärdinnorna norpa åt sig min sjal i samband med att de samlade in alla filtar. Jag fick nästan panik och andnöd och som den handlingskraftiga Mann jag reste med fick hon minsann be flygvärdinnorna att snällt dyka ner i de blåa plastpåsarna efter min sjal. Det gjorde de.
Ifrågasätt aldrig en Mann.
 

 

Angenäma problem.

Publicerad 2013-03-25 23:00:00 i Allmänt,

Varje morgon brukar jag läsa The HindustanTimes. Jag brukar ta min kopp kaffe, sätta mig i solen ute på gården och läsa tidningen och njuta lite av att jag känner mig som snäppet över sjuttiosträcket. (Ännu äldre kände jag mig när jag låg inlagd på sjukhus för några veckor sen och L-O hade högläsning av dagens nyheter).

Varje dag läser jag två olika versioner av mitt horoskop (gäller att vara på den säkra sidan) och dagens ”Sherlock Holmes” som är ett stående inslag i tidningen.

Men det finns vissa utmaningar med denna morgonritual som kan göra mig något smått irriterad.

  1. Ibland har vi endast fått 3 av 5 delar av tidningen (oftast har bara de hindi-skrivna behagat anlända..)
  2. tidningen är inte ihop-häftad vilket innebär att irritation uppstår när vissa sidor flyger iväg, vilket i sin tur leder till att..
  3. ..man får springa efter dem runt husknuten som en annan idiot 
  4. artiklarna på sida 1 fortsätter av någon anledning på sida 7 vilket innebär ett evigt bläddrande vilket i sin tur ger upphov till både punkt 2 och 3.
  5. Tidningen är av gigantiskt format vilket innebär att man känner sig som en stelopererad efter dryga två minuter. Lösning? Lägg ut tidningen på marken och stå på alla fyra för att kunna ta del av både de övre och de nedre nyheterna på samma sida. Vänligen observera att detta dock ger inte bara upphov till att du beter dig som en galen överintelligent hund, du ser även ut som en. 
 
 

Hejhej.

Publicerad 2013-03-24 23:00:00 i Allmänt,

Snart aker vi tillbaka till Pune och HCDI:s huvudkontor for en vecka med briefing och wifi och aterseende av var kara handledare och all fin personal.
Det har ar forestandarens bostad som ligger 20 meter fran kontoret.

ERIKS' 13

Publicerad 2013-03-22 23:00:00 i Allmänt,

Efter en intensiv prep-week i de smalandska skogarna i januari drog vi at lite olika hall.
 
Min standige foljeslagare i Indien, L-O:
http://lovisafundell.blogspot.se/
 
Popcorn-Otto och Andreas, pa Amagara Masya i Mbarara, Uganda
http://mambarara.wordpress.com/
 
Linnea och Johan pa CRO i Masaka, Uganda
http://lifeofljung.wordpress.com/
 
Rebecka och Sofia pa Bussi Islands, Uganda
http://goeswithoutsaying.blogg.se/
http://anislandinuganda.blogspot.se/
 
Jenny och Daniel pa M´lup Russey i Kambodja
http://inphnompenh.blogspot.in
 
 

Den förkrossande sanningen.

Publicerad 2013-03-21 17:43:00 i Allmänt,

Nej, jag hade bestämt mig.

Jag hade bestämt mig så pass mycket att jag valde att sitta kvar i baksätet på den olidligt varma vita jeepensom just vid den här tiden på dagen inte undgick en enda het stråle från den stora gula. Jag ville inte att bilderna skulle etsa sig fast i mitt minne, på min näthinna. När jag såg att de andra gick bort mot de svarta stora bergen av sten som låg i en tjock dammig dimma tänkte jag för en millisekund att jag borde springa efter. Jag borde verkligen se det så att jag aldrig någon sin glömmer. Kvinnor, män och barn som arbetar i den extrema hettan på de stora stenkrosserierna för minimilöner. Att bryta sten från stora bergsblock och ta en tupplur på en grushög när man blir för trött och inte orkar längre. Apatiska blickar i barnens ögon och skammen i deras föräldrars. Mina egna föreställningar om hur de skulle betrakta mig - förakta mig - cirkulerade i huvudet,

det spelar ingen roll hur välvilligt inställd jag är, jag kommer aldrig kunna närma mig dem, så länge jag står på toppen av det svarta berget och blickar ner.

Idag mötte en mager man med glansiga mörkbrunaögon som berättade att han på tolv timmars arbetsdag tjänade16 kronor. Han hade jobbat det dubbla det föregående dygnet och tyckte att han förtjänade en vilodag. Jag var beredd att hålla med.

Så frågan jag ställde till mig själv var om jag verkligen kommer att må bättre av att se det med egna ögon eller om det räcker med vittnesskildringar genom andras? Jag är naturligtvis medveten om att mina argument delvis bara är ett sätt stoppa huvudet i sanden, att bara välja att blunda för den bittra sanningen som är vardag för stora delar avIndiens landsbygdsbefolkning.

Men jag gjorde det. Jag blundade och knep igen ögonen som aldrig förr. För sanningen som jag som både de och jag är smärtsamt medvetna om är att det är jag som kan vända om och gå därifrån, inte dem.

 

I Jesu namn amen.

Publicerad 2013-03-20 22:10:00 i Allmänt,

L-O har blivit uppskrämd av en artikel i tidningen om hur farligt det är att resa i Indien och inför den stundade trippen till Goa vill hon bonda lite extra med mannen ovan molnen:

”Inget kommer ju att hända oss i Goa… i Jesu namn amen!”

 

"Whoop whoop!"
En mycket anvandbar gladjefras vi lart nunnorna.
I vantan pa sondagsfilmen - En prinsessas dagbok.

Tänk om.

Publicerad 2013-03-19 11:27:11 i Allmänt,

Tänk om alla svenskar skulle plocka upp kameran och ta en bild varje gång en person med annan hudfärg passerade. Tänk om svensken skulle springa efter, knacka personen på ryggen och desperat be om en autograf. Tänk om den vanligtvis folkskygge svensken skulle gå fram, ta på personens hår och upprepa hur vacker svensken tycker att personen med den ovanliga hudfärgen var.

Samtidigt, Sverige 2013.

Jonas Hassen Khemiri skriver ett öppet brev till vår justitieminister om alla gånger han blivit utpekad och fördömd på grund av sin hudfärg.

Och ska visa sig vara långt ifrån ensam.

 Indien vs Sverige – 1-0.

 

 

DB-city.

Publicerad 2013-03-17 14:12:00 i Allmänt,

 
Vår bästa chaffis hämtade oss och körde oss till lekplatsen, DB-city. 
 
Whoop-whoop.
I nöd och lust.
Ett av de bättre besluten vi fattade igår.
Den fantastiska bubbelgum-glassen.
LO-s brownie-glass. 
Hejhej.
DB-city.
Köpte äntligen Shantaram.
Nu väntar ett litterärt mästerverk klätt i nätta 933 sidor. 
 
När vi kom hem började det åska och regna så mycket att träden också ville flytta in. På vår toalett.
Det blev strömavbrott som varade hela natten och det kändes väldigt mycket som svenskt november-väder. 
 
 

Veckan som gick.

Publicerad 2013-03-15 20:03:00 i Allmänt,

Kioskägare i Maholi.
Sumitra x 3.
 
 






 
 
 
Streetplay i Agria.
 
Skolbarn i Maholi.
L-O:s temporära lösning på solglasögon.
 
 
 
 

Play-day.

Publicerad 2013-03-15 12:29:00 i Allmänt,

Jag har aldrig förstått grejen med choklad.

Alla verkar gilla det och det finns till och med undersökningar som berättar hur bra choklad är på alla sätt och vis. Tyvärr är choklad i mångt och mycket den enda produkten som finns att tillgå här om man är sötsugen. Inget för mig alltså. Nej, jag saknar hederliga gamla sega lakritsbalkar, zoo-apor och rally-bilar. Förutom dessa cravings saknar jag ett WASA-havreknäcke med ost och gurka (jag åt ovetandes majonnäs på mackan i Pune i två veckors tid..), oliver och en lilla menyn från Mc Donalds.

Imorgon ska vi barn äntligen få leka av oss på ett av Bhopals största köpcentrum - DB City.

De har Mc Donalds där. Jag kommer trycka nästan mot glaset en halvtimme innan de öppnar.

Garanterat.

En ledig eftermiddag förra veckan.

 

Kultur-kameleonten.

Publicerad 2013-03-14 07:54:04 i Allmänt,

En av mina största farhågor med att åka på det här uppdraget var att jag skulle bli någon sorts utstirrad kultur-kameleont som ingen förstod sig på, istället har nu L-O nu fått axla den rollen rätt bra. Det blir då aldrig som man tänkt sig. Det finns förstås både för- och nackdelar att ha sitt ursprung i samma land som byborna jag arbetar med, en av fördelarna med att gå i skuggan av L-O är att jag kan koncentrera mig att fotografera och jobba vidare på det. Dock har jag märkt av att kameran även kan bli en maktfaktor. Jag slits mellan att inte vilja närma mig barnen genom linsen samtidigt som jag ser bra fotografier som jag vill fånga var jag än vänder mig. Med kameran som verktyghar man också möjlighet att försköna, eller förvränga verkligheten, beroende på hur man ser det.

Det blir en komplex situation helt enkelt och därför tar jag inte med mig kameran varje dag. Dels för att inte dränka mig i arbete när vi kommer hem sent på kvällarna, men också för att inte göra mig ökänd och ihågkommen som kultur-kameleonten med kameran.

 

En fruktsam historia.

Publicerad 2013-03-13 10:28:16 i Allmänt,

Häromdagen bjöd vi nunnorna på kiwi eftersom de aldrig har smakat det innan, det är relativt dyrt att köpa här jämfört med all annan frukt (vilket resulterar i en överkonsumtion av bananer, men det är en helt annan historia).De bekantade sig med kiwin och summa summarum tyckte de att det var en helt okej frukt, men de öste inte direkt superlativ över den. Hursomhelst sparade sister A de svarta små fröna från kiwin för hon ville testa att plantera dem. På hennes tallrik tornade ett svart ton av frön upp sig varpå sister L tittade skeptiskt på den lilla fröhögen och sa med en sarkastisk ton i rösten ”you plant,  I eat!”

 Vi brukar alltid ge bananskal till kaninerna och när jag hade samlat ihop alla kiwi-skal frågade jag sister A om jag skulle ge även detta skal till dem och fick till svar;

”No,no, they don’t eat foreign fruit”.

 

Namntavling.

Publicerad 2013-03-11 08:02:00 i Allmänt,

Sjukhusvisiten och andra inkop resulterar ju saklart i diverse kvitton som ar bra att spara. Nar jag granskade dem haromdagen insag jag att de ar ratt bra kreativa pa att komma pa olika tolkningar av mitt namn som man uppger muntligt. Har kommer ett litet smakprov:

Pa det forsta kvittot heter jag miss "Ravecca".
Pa de tre olika kvittorna fran sjukhuset heter jag:
1. Rubacca
2. Rabeena
och
3. Rebeeeca.

Och vinnaren ar.. nummer 3!
For att det nastan var ratt.

Hur man avslutar en diskussion – pt. 2

Publicerad 2013-03-08 17:38:00 i Allmänt,

Jag har tidigare berättat om hur man på ett effektivt sätt kan avluta en diskussion omedelbart genom att helt enkelt avsluta den på hindi! Din motpart ser ut som ett frågetecken och du kan gladeligen gå därifrån med vinsten i behåll.

Nu lanseras här ytterligare ett vinnande koncept som får dig att vinna alla tänkbara strider och argumentationer – avsluta dem med ett bibelord!

Exempel från verkligheten:

Jag står och diskar och insisterar på att diska en av nunnornas tallrikar. Vi har en kort argumentation som eskalerar, varpå nunnan samlar kraft, tar sin tallrik och säger vänligt men bestämt

– Rebecka. Obedience is better than sacrifice.

 Word, sister.

En olycklig kombination.

Publicerad 2013-03-07 18:22:00 i Allmänt,

Eftersom det här inte bara är ett forum för resereflektioner utan även min nuvarande offentliga dagbok tänkte jag ägna ett blogginlägg åt mor och far. Hejhej mamma och pappa! Mina föräldrarföredrar att resa i Europa, trots att de faktiskt har hämtat hem både ett och två barn från asien. Jag tror att de på sätt och vis har fått nog av asien och dess konsekvenser när de titt som tätt genom åren fått ta emot samtal om konstiga tropiska sjukdomar som har bosatt sig i min kropp eller fått ta hand om sin lealösa dotter som kommer hem efter två månader i Indien efter den senaste visiten för sex år sedan.

Idag ringde mamma och ville höra hur jag mådde, småprata lite och sådär. (Vad jag inte tror att hon var medveten om var att ”småpratet” säkert kostade mig runt hundralappen i minuten..) När pappa fick höra om min sjukhusvistelse i landet långt borta muttrade han för sig själv ”..och dit ska man åka!” För det är nämligen så att jag har lurat ner både mor och far till Indien i juni.

När pappa frågade hur jag hade det förutom alla cirkulerande sjukdomar i luften svarade jag att ”jo, nunnorna tycker lika mycket om att fika som du!” och hörde jag hur tändes en liten strimma hopp i min fars förtvivlade tankar kring Indien och glädje var påtaglig när han sken upp och utbrast ”jaså! hehehe!”. Pappa är en sån som älskar att fika. Säger man att man hellre vill ha te får man ett upprört ”varför då?!” tillbaka. Pappa är en sån som åker till jobbet på sin lediga dag. För att fika.

Vad jag inte berättade i ovan nämnda exempel var att de aldrig dricker kaffe, bara te..Den kända repliken ”finns det svenskt kaffe på hotellet?” känns aldrig så nära som nu.

Pappa brukar ibland skämta om att han inte är gjord för att leva i det här moderna samhället och vi brukar ibland skämta om att han har en fot i himlen. För inte så länge sen handlade m & p på Jula och för att få 700 kronor i rabatt kunde man bli medlem men pappa var tvungen att fylla i sin e-mailadress och  lite andra uppgifter.

”Var inte orolig, vi skickar inget spam till dig!” försäkrade försäljaren varpå pappa nervöst vänder sig mot mig och säger osäkert ”Ehhh..spam…?”

 Det är också väldigt roligt att video-skypa med sina föräldrar som inte riktigt ligger sida vid sida med dagens teknik. ”Va! Kan man ha både ljud OCH bild?!” Ska tilläggas att pappa arbetade på skrivmaskin fram tills år 2006 och mamma precis lärt sig använda touchpaden på sin macbook.

När vi väl skulle säga hejdå efter ”småpratet” som säkert uppstigit till ett värde av 500 svenska riksdaler påbörjas den vanliga proceduren.

 ”hejdå pappa (eller mamma)”

”hejhej, ja hejhejhej!”

”hejdå!”

”hejhej, hej på dig”

”jag lägger på nu!”

”ja, hej med dig, tack för du ringde!”

”DU ringde mig..”

”jahaja, ja tacktack, hejhej! hej med dig!”

klick.

 De fortsätter säkert i en halv minut till utan att de fattat att jag lagt på. Jag nämnde den här proceduren för L-O och hon undrade, inte helt obefogat hur det fungerar när de pratar i telefon med varandra..

 

 

En dyrköpt läxa

Publicerad 2013-03-06 15:05:00 i Allmänt,

Okej, vi visste att magsjukan skulle slå till, men vad vi inte var speciellt säkra på var hur, när, eller hur hårt.

Så en söndagsnatt knackade den på dörren. För de som känner mig är jag inte världsbäst på att dricka vatten regelbundet till mina resekamraters förtret. Det gick bra i Australien när jag hade en Man(n) vid min sida (och en ständig tillströmmning av Victora Bitter..) men här är det ingen jämn tillströmning av vare sig öl eller vatten.

Framåt måndagseftermiddagen var jag ganska däckad, och trots att jag sovit bortom alla dittills slagna sömnrekord var jag fortfarande trött och hade utan problem kunnat sova några timmar till. Därför blev jag ganska förvånad när L-O bestämt stegade in och väckte mig ur min, vad man trots allt får betrakta som skönhetssömn, och sa att ”nu åker vi!” ”Ha det så kul..” tänkte jag i all min dåsighet varpå nästa fråga jag kunde uppfatta var ”Ska du ha på dig det där?” Sen när har en osminkad nuna och ett par indiska mjukisbrallor varit ett problem? undrade jag och vände på mig i hopp om att få spendera ytterligare några magiska timmar tillsammans med John Blund. I nästa sekund finner jag mig själv bältad i jeepens framsäte, med tre nunnor och en chaufför och en L-O i bagageutrymmet.”Det här är alltså vad som krävs för att få sitta i framsätet..” muttrade jag innan jag somnade till igen.

Jag har inte så mycket minne av vad som följde därefter. Den enda jag minns är att jag stapplar in i sjukhusets foajé som ser ut att kunna kamma hem årets pris i kategorin ”kitchigaste entré”, blinkande ljus i olika färger, röda och gula ljusgirlanger, glitter, rökelse och mitt i allt ett akvarium.

När jag vaknar upp igen har jag en mindre armé av sjuksköterskor hängande över mig. Jag känner något kallt i vänsterhanden och jag får veta att det är tredje eller fjärde flaskan dropp på bara ett fåtal timmar. Jag har aldrig svimmat, än mindre fått dropp. Ibland brukar jag skämtsamt säga till L-O när jag äter något riskfyllt som tillexempel råa grönsaker eller oskalad frukt att ”blir jag sjuk nu så var det lätt värt det!” men den här gången var jag inte speciellt medveten om vad som hade orsakat det här upproret i min mage vilket i sin tur ledde till vätskebrist.

 Indier blir tydligen rätt lätt sjuka nu när klimatet skiftar från vinter (25 grader) till sommar (45 grader) och skyller ofta allt på klimatet. ”jag har ont i magen!” – det är klimatet får man till svar. Oavsett vilka krämpor vi har, är det klimatets fel. Vi är skeptiska. Däremot ska vi nu undvika alla läckerheter våra fina bybor vill bjuda oss på, och jag ska överväga all kaninmat jag stoppar i mig.

Efter att L-O ringt ett par samtal till SOS International och till vår handledare i Sverige var det dags att bege sig hemåt, men innan dess ville de passa på att ge mig sprutan of a lifetime. Det gjorde så fruktansvärt ont, och sjuksköterskan gjorde inte saken bättre genom att pressa in vaccinet lite extra mycket medans jag i princip kved av smärta medans hon upprepade ”ek minute, ek minute” vilket betyder en minut, en minut..

Jag är övertygad om att om hon hade fortsatt sådär i en minut till så hade vi legat bredvid varandra i sjuksängarna, jag med en ond svank och hon med ett blått öga. Så fullproppad med diverse injektioner och en stor påse oidentifierbara mediciner var det bara för mig att tacka för en fantastisk vård och omtanke och en dyrköpt läxa.

Hola.
 

 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela